Cazare Iasi

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Zone
Facilitati
Facilitati in camera
Cazare Iasi

Prezentare

Municipiul Iași este cel mai important oraș și centru urbanistic din nord–estul României. Continua dezvoltare culturală, economică și academică împreună cu importanța istorică au dus la recunoașterea acestuia ca una dintre cele mai înfloritoare orașe ale României și unul dintre cele mai importante centre economice din țară. Iașiul a reprezentat de-a lungul timpului orașul premierelor, aici având loc prima mare unire, primul spectacol de teatru în limba română și au fost înființate primul muzeu literar memorial, primul Muzeu de Istorie Naturală și prima universitate.

Economie

Economia s-a dezvoltat în jurul industriei metalurgice, a medicamentelor, a textilelor și a industriei alimentare. Populația se află în creștere și plasează municipiul Iași pe locul al doilea din România după numărul locuitorilor.

Educație

Prima universitatea modernă din România a fost fondată în Iași. Universitatea Alexandru Ioan Cuza este o universitate de stat de cercetare avansată și educație, oferind studenților 15 facultăți, printre care Biologie, Chimie, Drept, Fizică, Informatică, Litere și Matematică.

În Iași a fost înființată și prima școală superioară de muzică din România. Universitatea de Arte George Enescu a fost fondată în 1860 sub denumirea de „Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași”. Astăzi propune studenților trei facultăți, anume Muzică, Teatru și Arte Vizuale pentru studierea și însușirea cunoștințelor despre lumea artelor. De asemenea, în Iași se mai găsesc universități de stat și private, care oferă specializări în concordanță cu cerințele pieței muncii.

Turism

Dezvoltarea economică și urbanistică și importanța din punct de vedere istoric au dus la o creștere în sectorul turistic. Cererile pentru locuri de cazare au dus la ridicarea de noi unități hoteliere care oferă servicii și acomodare pe gusturile tuturor turiștilor și pentru toate buzunarele. Conform Ministerului Turismului în municipiul Iași există 81 de unități de cazare, împărțite în funcție de clasificare în pensiuni turistice, hoteluri, vile, hosteluri și apartamente de închiriat.

Transportul rutier și aerian

Transportul local este asigurat de Compania de transport Public Iași prin 300 de autobuze, tramvaie și microbuze, care garantează transportul călătorilor între punctele importante ale orașului. În prezent, există 8 trasee de tramvai și 23 de trasee de autobuz.

Firmele de taxi Euro Taxi (0232 217 217), Parma (0232 941) și LUX (0232 255 255) vin în ajutorul celor care doresc să ajungă la destinație rapid, oferind curse cu prețuri începând de la 2,45 RON/km.

Transportul călătorilor spre orașele din România și din afara țării se realizează prin curse cu autobuze și microbuze cu plecare din autogările din oraș – Autogara Iași-Vest și Transbus Codreanu.

Transportul feroviar este asigurat de trenurile care circulă prin gările orașului. Prin gara centrală din Iași circulă zilnic peste 80 de trenuri, oferind curse directe spre Suceava, Vaslui, Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, București și multe altele.

Aeroportul Internațional Iași este unul dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate din România, fiind înființat în anul 1905. Există zboruri regulate spre București, Timișoara, Londra, Tel Aviv, Antalya, Koln, Milano, Bologna, Liverpool și altele.

Orașul Iași este străbătut de drumuri naționale și europene care fac legătura cu orașe importante din țară, dar și din Europa. Drumurile naționale DN24, DN28 și DN66 oferă legătura dintre Iași și Bârlad, Vaslui, Roman, Simeria și Petroșani. Pe drumurile europene E79, E58 și E583 se poate ajunge în Suceava, Oradea, Craiova, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria.

Obiective turistice și instituții

În Iași se găsesc numeroase biserici și mănăstiri vechi, ctitorite de domnitorii Moldovei. Catedrala Mitropolitană din Iași este una din cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Este unul dintre cele mai mărețe obiective turistice și culturale ale Iașiului, bazele acesteia fiind puse de domnitorul Mihail Sturdza și mitropolitul Veniamin Costache.

În partea de sud a orașului, pe un deal înalt, se află Mănăstirea Cetățuia. Inițial, aceasta a fost construită ca un complex fortificat medieval capabil să ofere domnitorului și boierilor vremii un loc de protecție pentru o rezistență împotriva invadatorilor. Mănăstirea domină peisajul prin silueta sa zveltă cu influențe medievale, fiind înconjurată de un zid de piatră măcinat de vreme.

Orașul Iași găzduiește numeroase statui, dintre care Statuia lui Vasile Alecsandri, Statuia lui Gheorghe Asachi, Statuia lui Miron Costin, Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, Statuia lui Mihai Eminescu, Statuia lui Mihail Kogălniceanu, și busturi ale persoanelor importante din punct de vedere istoric precum Vasile Alecsandri, George Coșbuc, George Enescu, Avraham Goldfaden, Calistrat Hogaș, Spiru Haret, Costache Negruzzi, Ciprian Porumbescu,

Grupul Statuar al Voievozilor, amplasat la intrarea în Parcul Copou, cuprinde statuie voievozii Dragoș Vodă, Alexandru cel Bun, Ioan Vodă cel Viteaz, Petru Rareș, Ștefan cel Mare și Sfânt, Mihai Viteazul, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir. 

Muzeul Mihai Eminescu a fost inaugurat la o sută de ani de la moartea marelui poet român. Clădirea muzeului a fost construită în amintirea celui care a locuit, o mare parte din viața, la Iași. Împărțit în trei săli, "Sala destinului", "Sala de artă" și "Sala prietenii", muzeul cuprinde o expoziție documentară și una de artă plastică dedicată poetului, o expoziție cu obiecte și ediții de carte rară și colecția de fotografii legată de viața și activitatea sa.

Muzeul de Istorie Naturală Iași a fost înființat în 1834 de un grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași. Construită în stil neoclasic, clădirea cuprinde o colecție de peste 350.000 de piese.

Timp liber

Teatrul de la Iași își are originea încă din anul 1840, când a fost înființată prima trupă de teatru sub Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu. Clădirea actualului teatru a fost construită între anii 1894-1896 pe locul vechii primării, după ce vechea clădire a fost distrusă de un incendiu. Actorii Teatrului Național Vasile Alecsandri oferă spectacole din repertoriul național, dar și internațional.

Cel mai vechi parc din Iași, Parcul Copou, a fost amenajat între anii 1833–1834 sub domnitorul Mihail Strurza și extins între anii 1849–1852. În parc se află cel mai vechi monument din România, Obeliscul cu lei, care a fost ridicat după planurile lui Gheorghe Asach  în cinstea generalului rus Pavel Kiseleff şi a reformelor introduce de acesta în Moldova.

Tot în Parcul Copou se găsește celebrul Tei al lui Eminescu. Copacul vechi de 250 de ani este unul dintre cele mai îndrăgite locuri de către îndrăgostiți și turiști, fiind un simbol al dragostei eterne și puternice. În fiecare an, lângă teiul sub care se întâlnea Eminescu cu bunul său prieten Caragiale și unde își găsea inspirația, se organizează ”Sărbătoarea Teiului”.

Iulius Mall a fost deschis în anul 2000, fiind primul mall din România construit în afara Bucureștiului. Acesta cuprinde peste 200 de magazine ale brandurilor naționale și internaționale renumite, un complex cinematografic și un food–court. Distracția este asigurată de restaurante, cafenele, cofetării, casino, club de bowling, biliard și un spațiu de joacă pentru cei mici.

Complexul Urbanistic Palas este un ”oraș în inima orașului”, integrând într-un singur complex spații comerciale, hoteliere, birouri, apartamente, parcare subterană și un perimetru de distracție. În centrul comercial Palas Mall se găsesc magazine ale celor mai renumite branduri, un hypermarket, restaurante elegante, cafenele, un cinematograf multiplex și loc de joacă pentru copii.

Palas Shopping Street este o arteră comercială pietonală și o locație optimă pentru cei care doresc să se relaxeze, savurând un cocktail, dar și pentru cei care merg să viziteze Palatul Culturii. Parcul Palas este amplasat pe locul fostei curți domnești și cuprinde de fântâni arteziene, piațete, spații largi de promenadă și relaxare, amfiteatru în spațiu liber, un club de bowling și biliard și multe altele.

În oraș și în jurul acestuia au loc an de an numeroase festivaluri, unul dintre cele mai importante și noi dintre acestea fiind Afterhills.