Cazare Cluj-Napoca

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Zone
Facilitati
Facilitati in camera
Cazare Cluj-Napoca

Prezentare

Capitala istorică a Transilvaniei, Cluj-Napoca, atrage prin îmbinarea perfectă a trecutului, observabil şi în prezent prin clădirile istorice perfect păstrate, şi a prezentului, fiind al doilea oraş ca putere financiară din România. Clujul este o locație primitoare pentru orice turist, datorită faptului că oferă o incursiune în trecutul tumultuos al Ardealului, dar şi prin poziționarea geografică care îi conferă o bogăție naturală impresionantă.

Educație

Cluj-Napoca este un important centru universitar și medical din România, înglobând numeroase spitale din mai multe arii ale medicinei. Centrul universitar cuprinde 11 universități, dintre care 8 de stat și 3 private, care oferă specialități pliate pe nevoile pieței de muncă. În cele mai cunoscute patru universități de stat, Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare din Cluj Napoca, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iulius Hațieganu” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, învață aproximativ 55.000 de studenți, atât din România, cât și din străinătate.

Economie

Fiind un oraș cu potențial financiar și de dezvoltare mare, rețeaua de transport și sistemul economic au cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani prin modernizarea transportului în comun și a aeroportului internațional, dar și prin ridicarea de clădiri de birouri și centre comerciale care acoperă tot mai mult nevoile locuitorilor și ale investitorilor.

Turism

Mai mult decât atât, ultimii ani au adus și o dezvoltare a sistemului de cazare prin care s-a urmărit acoperirea cererii turiștilor. S-au amenajat hoteluri, pensiuni și apartamente în regim hotelier, care oferă o ședere plăcută și satisfac toate cerințele turiștilor. Conform Ministerului Turismului, în Cluj-Napoca sunt 334 de unități de cazare care înglobează hoteluri, pensiuni, vile, hosteluri și apartamente în regim hotelier.

Transport rutier și aerian

Cluj-Napoca beneficiază de o rețea de transport bine dezvoltată prin mijloace de transport în comun și servicii moderne, gară, autogări și un aeroport internațional. Cu trenul există legături spre majoritatea orașelor importante din România, cât și spre destinații internaționale, cum ar fi Budapesta și Viena. De asemenea, regăsim și o companie privată de transport feroviar care operează pe mai multe rute cu plecare din gara Cluj-Napoca.

Autogările Beta și Fany pun la dispoziția călătorilor rute interne, spre cele mai importante orașe, și rute externe cu plecări zilnice spre Italia, Spania, Grecia, Franța și Germania. Rețeaua de transport în comun este deservită de compania CTP care oferă călătorilor 85 de linii de transport, care leagă cele mai importante puncte și zone din Cluj-Napoca și din zona metropolitană. Pe un total de 355 km de traseu circulă peste 370 de vehicule de transport, numărul acestora variind în funcție de zi și interval orar. Zona metropolitană este deservită și de companii private care operează spre satele și orașele din apropiere curse zilnice regulate.

Transportul prin taxi este dezvoltat, în oraș funcționând numeroase stații și companii de taxi. Tarifele încep de la 2,25 RON/km, iar mașinile pot fi chemate prin aplicații sau direct prin numărul de contact. Cele mai cunoscute companii de taxi sunt The Good Cab (0264 914), Diesel Taxi (*9946), Pritax (*9942), Nova (*9949), Climă & Confort (0264.943). Cei care doresc să închirieze o mașină o pot face de la peste 10 firme prezente lângă aeroport sau în oraș. Prețurile mașinilor variază de la firmă la firmă, și încep de la 25 euro/zi.

Orașul Cluj-Napoca este străbătut de drumul European E60 care îl leagă de București, Brașov, Oradea și Budapesta. Drumul E81 leagă localitatea de Zalău și Satu Mare, iar E58 de Bistrița, Dej, Baia Mare și Vatra Dornei. Autostrada Transilvania unește Clujul cu Câmpia Turzii, fluidizând astfel traficul pe celelalte drumuri europene.

Pentru cei care doresc să ajungă rapid la destinație, Aeroportul Internațional Cluj-Napoca oferă curse interne și curse externe spre țări precum Austria, Germania, Italia, Franța, Spania, Ungaria și Marea Britanie prin cele șase companii aeriene.

Obiective turistice și instituții

Cluj-Napoca beneficiază de o istorie bogată și de clădiri monument de o frumusețe rară. Sunt prezente numeroase piețe centrale și străduțe pietruite, fiecare din acestea înfățișând câte o părticică din istoria orașului.

Piața Unirii reprezintă centrul vieții culturale și citadine prin numeroasele evenimente care au loc în interiorul și în jurul acesteia, dar și prin încărcătura istorică dată de obiectivele turistice aflate aici. Ea este cea mai veche piață după dimensiune din vechile piețe aflate în centrul și sud-estul Europei. Este grupată în jurul Bisericii Sf. Mihail, având cel mai mare turn de biserică din țară cu o înălțime de 80m. În Piața Unirii găsim și statuia lui Matei Corvin, Muzeul de Artă, Palatul Banffy, Vechea clădire a Primăriei, dar și cluburi și cafenele cochete.

Piața cu cele mai multe denumiri purtate de-a lungul timpului, Piața Avram Iancu, găzduiește numeroase obiective turistice precum Catedrala Mitropolitană Ortodoxă - o clădire impunătoare construită între anii 1923–1933, statuia lui Avram Iancu, ridicată în cinstea memoriei personajului istoric român, Teatrul Național Român, Palatul de Justiție, Regionala CFR și Opera Română.

Una dintre cele mai vechi piețe ale orașului, Piața Muzeului, și-a primit denumirea după Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Casa Matei Corvin, unde s-a născut cel mai mare rege al Ungariei, se află, de asemenea, tot în această piață. Pe perioada verii sunt organizate târguri, iar cafenelele își deschid terasele pentru cei care au nevoie de un moment de relaxare.

Un loc foarte romantic din Cluj-Napoca îl reprezintă Cetățuia, fosta fortăreață a Clujului, unde, după urcarea celor 237 de trepte, găsiți una dintre cele mai frumoase panorame a orașului. Parcul Central, situat la poalele Cetățuii, oferă un prilej de relaxare prin spațiile verzi, aleile pietruite, băncuțele și locurile special amenajate pentru sport. De asemenea, puncte de atracție în interiorul sunt Lacul Chios și clădirea renovată a vechiului Cazino.

Primăria Cluj-Napoca se află într-o clădire construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi se evidenţiază prin faţada barocă în stil vienez și prin turnul cu ceas.

Timp liber și evenimente

Fiind un oraș de o importanță majoră, turiștii și locuitorii pot alege una dintre numeroasele posibilități de petrecere a timpului liber. Teatrul Național Român și Maghiar oferă spectacole pe gustul tuturor, având în repertoriu atât piese de teatru de la scriitori români, cât și internaționale. Spectacolele sunt aproape zilnice, fiind jucate de actori cunoscuți din Cluj, dar și din țară.

Pentru cinefili există patru cinematografe principale care proiectează filme românești și internaționale. Complexul Cinematografic Cinema City, situat în centrul comercial Iulius Mall, dispune de 10 săli de cinema, unde se pot viziona cele mai noi filme. Același complex cinematografic se regăsește și în VIVO!, oferind 8 săli de cinema în care sunt proiectate filme de toate genurile. Cinefilii sunt așteptați și în Cinematograful Victoria, unde pot viziona filme artistice, clasice, românești și internaționale, independente și experimentale. Cinematograful Florin Piersic dispune de o sală cu o capacitate de peste 720 de locuri, oferind filme la prețuri foarte bune. Cel mai important festival de film din România, cu peste 15 ediții, este găzduit Cluj-Napoca – Transilvania International Film Festival.

Iubitorii de cumpărături sunt așteptați în cele două centre comerciale Iulius Mall și VIVO!. Ambele dispun de magazine ale celor mai cunoscute branduri, cafenele, locuri de relaxare și de food-court cu mâncăruri tradiționale și internaționale.

Cluj-Napoca oferă delicii culinare oricărui gurmand. Restaurantele găsite peste tot în oraș pregătesc cele mai bune mâncăruri tradiționale cu influențe din bucătăria românească și cea maghiară. La fel de populare sunt și restaurantele cu mâncăruri internaționale, care concurează cu cele din diferite colțuri ale lumii. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, chiar dacă doriți să mâncați un meniu al zilei sau un preparat mai sofisticat.

O incursiune în viața de noapte a orașului o oferă cluburile și cafenelele situate în centrul istoric, pe străduțele ascunse, dar și în marea parte a cartierelor din Cluj-Napoca. Deschise până târziu în noapte, cafenelele oferă liniștea și relaxarea necesare fiecăruia, iar cluburile ajută la deconectarea de rutina din timpul zilei. Tematica fiecărui local oferă o diferențiere prin care să vă puteți găsi modul de distracție potrivit.

De asemenea, în interiorul și în apropierea municipiului sunt organizate trei dintre cele mai importante festivaluri din România. Două dintre acestea sunt dedicate scenei muzicale – Untold Festival și Electric Castle -, iar unul promovează cinematografia internațională – Transilvania International Film Festival.