Cazare Brasov

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Zone
Facilitati
Facilitati in camera
Cazare Brasov

Prezentare

Orașul Brașov este unul dintre cele mai importante și dezvoltate orașe din țară, atât din punct de vedere economic, cât și istoric. Este un oraș definit de un trecut bogat, cu o infrastructură dezvoltată și cu un peisaj frumos și variat ce se pot observa din oricare punct al orașului, dar în special de pe dealul Tâmpa.

Multiculturalitatea oferă un aer aparte Brașovului, fiind prezente aici comunități de români, maghiari, secui, sași, rromi, evrei, ruși, greci și italieni. Din punct de vedere confesional există ortodocși, reformați – calvini, greco – catolici, pensticostali, unitarieni, romano – catolici, baptiști și adventiști de ziua a șaptea.

Educație

Brașovul este un important centru universitar, fiind avantajat și de poziția centrală pe care o ocupă în România. Studenții pot alege din numeroasele specializări puse la dispoziție de universitățile de stat, particulare și de filialele universităților din țară.

Cea mai importantă instituție de stat de învățămând superior este Universitatea Transilvania. Aceasta a fost înființată în anul 1940, moment în care s-au pus bazele învățământului superior în Brașov. Cele 18 facultăți oferă programe de licență, master și doctorat, printre care Inginerie Mecanică, Matematică și Informatică, Silvicultură și Exploatări Forestiere, Muzică, Construcții, Drept și Ingineria Mediului.

Economie

În Brașov a fost înființată fabrica de avioane I.A.R, care a produs primele avioane românești, folosite în timpul celui de-al doilea război mondial. Astăzi, fabrica funcționează într-o localitate din apropierea orașului, producând elicoptere Puma.

Economia a crescut odată cu înființarea fabricilor de bere, de ciocolată, de produse de îngrijire corporală Colgate – Palmolive și a fabricii de locomotive și vagoane Roman S.A. În prezent Roman S.A. produce o gamă largă de autobuze, autoutilitare și autocamioane cu design nou și funcțional.

Turism

Brașovul reprezintă unul dintre cele mai vizitate orașe de către turiști, având avantajul locației centrale în cadrul țării, fiind punct de plecare pentru turiștii din țară și străinătate. Pentru acoperirea cererii turiștilor au fost amenajate noi unități hoteliere pentru toate gusturile, astfel încât șederea în oraș să fie cât mai confortabilă și memorabilă. Conform Ministerului Turismului, în Brașov sunt prezente peste 300 de unități de cazare, care înglobează vile, hosteluri, hoteluri, pensiuni turistice, camere de închiriat, bungalow-uri și camping-uri, oferind servicii și acomodare în toate categoriile de clasificare.

Transportul rutier și aerian

Transportul în Brașov este foarte dezvoltat din punctul de vedere al infrastructurii rutiere și feroviare. Localitatea este conectată la cele mai importante orașe din țară și din străinătate prin rețele de drumuri naționale și europene și printr-o rețea de cale ferată cu rute directe spre București, Cluj-Napoca, Budapesta, Viena și multe alte orașe.

Transportul feroviar este deservit de cele cinci gări cu rute de circulație regulate spre majoritatea orașelor din România. De aici se poate ajunge cu trenul la Iași, București, Satu-Mare, Cluj-Napoca, Suceava și Constanța. Spre Budapesta și Viena există trei rute, prin Oradea și prin Arad.

În Brașov sunt demarate lucrări de construcție pentru un aeroport, care va fi unul dintre cele mai mari din estul Europei. Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele din București și din Sibiu. Din București există curse directe spre Amsterdam, Antalya, Barcelona, Forli, Geneva, Budapesta, Londra, Milano, Paris, Sofia, Tel Aviv și alte orașe interne și din străinătate. Aeroportul din Sibiu deservește numeroase curse externe și interne.

Transportul public pune la dispoziția călătorilor peste 40 de linii de autobuz și troleibuz care leagă punctele importante și de interes din Brașov. Traseul de peste 600 km a fost alcătuit în așa fel încât orice călător să poată ajungă, mergând pe jos, de la locuință la cea mai apropiată stație în cel mult 5-10 minute. De asemenea, în Brașov există și un autobuz pe două nivele care face turul orașului pe perioada verii. Autobuzul pornește în fiecare zi din Livada Poștei, realizând 10 curse zilnic.

Cele trei autogări cu autobuze și microbuze fac legătura cu aproape toată țara, dar și cu orașe din Europa. Cursele interne sunt spre București, Craiova, Satu Mare, Arad, Iași, Galați, Constanța și alte orașe, iar cele externe spre Italia, Franța, Ungaria, Anglia, Spania, Belgia, Germania sau Grecia.

Rețeaua de taxiuri este deservită de 7 companii mari de taxi care oferă rapiditate și confort pe toată durata cursei. Prețurile firmelor de taxi Bratax (*9948), Tod Taxi (*8299), Etax (0268.953), Martax (*9944) încep de la 1,99 RON/km. Cei care doresc să închirieze o mașină pentru un acces mai rapid se pot adresa firmelor specializate care oferă spre închiriere mașini pentru toate gusturile, cu prețuri începând de la 25 euro/zi.

Accesul facil spre Brașov pe cale rutieră se face pe drumurile europene E60, dinspre Brest, E68, dinspre Szeged, și drumurile naționale care fac legătura cu toată țara.

Obiective turistice și instituții

Orașul Brașov este unul dintre cele mai cunoscute orașe din punct de vedere istoric din România. Este avantajat din toate punctele de vedere, fiind situat în mijlocul țării, în Transilvania, într-o zonă geografică foarte frumoasă, îmbinând perfect trecutul bogat cu citadinul zilelor noastre.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic al orașului Brașov îl reprezintă Biserica Neagră. Ea a fost construită în jurul anului 1380, fiind cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud–estul Europei, măsurând 89 m înălțime și 38 m lățime. În interior se poate admira cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa, cu excepția muzeului Topkapi din Istanbul, datând din secolele XV – XVI. În perioada verii au loc concerte de orgă în multiple zile ale săptămânii. Alte biserici care pot fi vizitate sunt Biserica Sf. Nicolae, Biserica Sf. Bartolomeu, Biserica Sf. Martin, Biserica, Sf. Gheorghe, Sinagoga și Sinagoga Ortodoxă.

Fiind un vechi oraș fortificat, în Brașov au fost construite numeroase bastionae pentru apărarea cetății. Din acestea se mai pot vizita: Bastionul Fierarilor, situat în colțul de nord–vest al vechii cetăți medievale, care găzduiește în prezent arhivele orașului; Bastionul Graft, construit la mijlocul secolului al XVI–lea, având rolul de a asigura legătura dintre oraș și Turnul Alb și apărarea intrării de pe latura de nord a orașului; Bastionul Postăvarilor, care a susținut în trecut dezvoltarea economică datorită comenzilor de postav făcute de domnitorii din Țările Române pentru nevoile Curții și armatei; Bastionul Țesătorilor, situat în colțul de sud–vest al cetății, apărând zona de pajiște de sub Tâmpa.

În interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae, într-o clădire ce datează din 1760, se află Muzeul Prima Școală Românească. Primele cursuri în limba română au avut loc aici în 1583. Cele aproximativ 4.000 de cărți vechi, peste 30.000 de documente și numeroase obiecte muzeale sunt împărțite în cinci săli. Sala Anton Pann amintește de popasurile repetate ale marelui povestitor, Sala Diaconul Coresi, personalitate care a realizat primele cărți de circulație în limba română, în Sala Carte, Factor de unitate națională sunt expuse cele mai valoroase monumente de limbă română medievală, Sala Carte și Cărturari brașoveni prezintă câteva dintre valorile adăpostite în arhiva istorică a muzeului, iar în Sala Cu Vatră se găsește un mic colț etnografic reprezentat de vatră, icoane pe sticlă și obiecte casnice specifice Șcheiului.

Singura poartă a cetății fortificate care se mai păstrează și astăzi este Poarta Ecaterina, o construcție în stilul renașterii, în plan pătrat cu turnulețe de pândă la colțuri. Aceasta făcea legătura între ulița Orfanilor și așezarea românească a Scheilor Brașovului.

Timp liber

Orașul Brașov oferă o multitudine de zone de agrement și locuri de relaxare pentru locuitori și turiști. Cea mai bună panoramă asupra orașului o oferă dealul Tâmpa. Acesta este un munte care aparține masivului Postăvaru, fiind înconjurat aproape în totalitate de municipiul Brașov. Mare parte din acesta este rezervație naturală, datorită speciilor de urși, râși, lupi și fluturi, dar și a unor plante rare precum crucea voinicului, obsiga bârsană, care se găsesc aici. Există mai multe căi de acces: cele 25 de serpentine, treptele lui Gabony, drumul Cavalerilor, drumul pentru mașină sau telecabina.

Cea mai vizitată și cunoscută piață din Brașov este Piața Sfatului. Aceasta este înconjurată de numeroase obiective turistice precum Biserica Neagră, Casa Sfatului, bastioanele Fierarilor și Graft, turnurile Turnul Alb și Turnul Negru, Poarta Șchei și Poarta Ecaterinei. Este, de semenea, epicentrul evenimentelor culturale găzduind numeroase festivaluri, printre care și celebrul festival Cerbul de Aur. Pe timpul verii terasele deschise oferă un loc de relaxare excelent.

Teatrul Sică Alexandrescu a fost fondat în 1946, fiind situat într-o clădire inaugurată în 1959 și cuprinzând două săli. De la înființare, teatrul a realizat peste 350 de premiere, fiind montate pe scena sa spectacole cu piese din repertoriul universal.

Iubitorii de artă cinematografică sunt așteptați la complexul cinematografic Cinema One. Echipamentul modern de ultimă generație permite vizionarea filmelor atât în format 2D, cât și 3D.

Pentru o zi de relaxare, Paradisul Acvatic își așteaptă vizitatorii pe toată perioada anului. Complexul de sănătate și agrement s-a deschis în 2007 și dispune de 6 piscine interioare şi 2 piscine în aer liber, tobogane cu apă, saune, jacuzzi, grotă de relaxare, sală de fitness, teren de fotbal acoperit, teren de volei pe nisip, restaurant şi terase.

Pentru iubitorii de aventură și adrenalină a fost înființat parcul Aventura, un loc pentru toate categoriile de vărstă, fiind cel mai mare parc de distracție activă din România.

Cel mai important centru comercial al orașului Brașov îl reprezintă Unirea Shopping Center, situat pe bulevardul Gării. Pe cele 3 etaje sunt deschise magazine de îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice, electrocasnice, bijuterii, diverse servicii și magazine de copii. Etajul al treilea este rezervat zonei de divertisment și food–court.